kovo 12, 2012

Naminė duona


Kodėl namuose kepti duoną geriau nei pirkti parduotuvėje?
Pirmas žingsnis link sveikesnės, organiškesnės ir natūralesnės mitybos yra namuose kepta duona. Kadangi tai vienas iš pagrindinių mūsų kasdienių produktų, labai svarbu, kad duona būtų natūrali ir kokybiška. Parduotuvėje (ypač "prekybos milžinuose") pirkta duona dažniausiai būna prisotinta įvairiais konservantais, dirbtiniais dažikliais, tešlos kėlėjais ir t.t. Nė vienas mūsų nenori kasdien savęs teršti nuodais. Taigi, lengviausias ir paprasčiausias būdas yra kepti duoną namuose. Ji visuomet bus šviežia ir sveika. Tai tikrai neužima daug laiko ir sutaupo vieną kitą litą kišenėje.
Svarbiausia - tikslus ingridientų kiekis
Pati kepti duoną namuose pradėjau visai neseniai, tad kol kas esu pradedančioji šioje srityje. Ir labai tuo džiaugiuosi!
Įkvėpimą naminei duonai gavau iš savo šeimininkės Fatimos, kuri savo šeimą naminę Roti duoną kepa kasdien. Į pagalbą jai visuomet atskuba tešlos maišyklė, sutaupanti laiko, tačiau jei tokios namuose ir neturi - tikrai ne bėda. Ne kartą kočiojau tešlą rankomis ir tai užėmė apie 10 minučių. Svarbiai gerai nustatyti ingridientų kiekį ir tešla bus kuo puikiausia!
Kokią duoną rinktis?
Šis klausimas turbūt kyla kiekvienam, nes duonos rūšių yra be galo daug. Iš patirties galiu pasakyti, kad aš - sveikų dalykų maniakė, todėl nes negalvojau apie cukrumi gardintą baltą duoną, iš karto rinkausi pilno grūdo duoną. Į tešlą dedu ne cukraus, o medaus, o vietoj sviesto naudoju alyvuogių aliejų (geriausia pirmo spaudimo).
Neturi laiko kepti kasdien? Šaldyk!
Galbūt ir skamba kiek keistai, bet iš tiesų tai yra puikus būdas visuomet turėti paruoštos naminės duonos. Visuomet ruošdama tešlą gaminu dviems kepalams. Išminkytą tešlą perpjaunu pusiau, dedu į formas, padedu pakilti ir kepu du kepalus. Tuomet vienas gula ant stalo, o kitas (kuomet atšąla) - šaldymo kameron. Jei abu esame užsiėmę ir nespėjame pavalgyti namuose, vieno kepaliuko užtenka dviems dienoms. Taigi, duonos turime keturioms dienoms. Neužima tiek jau daug laiko, ar ne? Beje, į kamerą dedant duoną, labai svarbu ją įdėti į maišelį iš kurio kiek galima būtų išspaustas oras. Kai iš kameros išimsime šaldytą duoną, geriausia ją atšildyti neišimant iš maišelio. Taip jūsų duonelė nepraras drėgmės ir bus tokia pat skani, kaip ir ką tik kepta.
Kokius priedus dėti į duoną?
Kažkuomet, kai dar džiaugiausi savo mokykliniais metais Lietuvoje, vienoje laidoje girdėjau, kad į duoną jokių priedų geriau išvis nedėti, ypač džiovintų vaisių, riešutų ar sėklų/grūdų. Priežastis ta, kad kepant duoną aukštoje temperatūroje (apie 200-250 laipsnių) visi šie priedai išskiria tam tikras chemines medžiagas ir padaro dar daugiau žalos, nei naudos. Nežinau ar tai tiesa, bet stengiuosi šio fakto. Tačiau šiandien sugalvojau savo duoną papuošti sezamo sėklomis. Į tešlą nemaišiau, tiesiog ant viršaus pribėriau. Atrodė labai gražiai ir kvepėjo ypač skaniai! (Patarimas: stenkitės, kad tokie duonelės priedai visuomet būtų organiški, nes toksinėmis medžiagomis prisotintos sėklos ir grūdai gali greit sveiką duoną paversti nuodais). Pabandykite duoną su priedais ir parašykite savo nuomonę!
Mielės ar naminis raugas?
Aišku, kad naminis raugas! Ir sveikiau, ir skaniau. O kaip tokį gėrį pasigaminti ir visuomet su savimi turėti galite sužinote šiame straipsnelyje, kuriame viena mamytė duoda itin puikių patarimų.
Kur laikyti duoną kad pakiltų?
Ieškodama informacijos apie duonos kepimą, prieš pradedant tai daryti, dažnai gaudavau patarimų duoną palikti orkaitėje 1-2val. esant 50 laipsnių temperatūrai. Taip, aš suprantu, kad tai leidžia duonai be jokio vargo pakilti, bet koks tai didelis pinigų švaistymas. Juk elektrinės orkaitės naudoja išties daug elektros energijos. Jeigu šildymo sezonas pasibaigęs, už lango karts nuo karto pašviečia saulė, dėkite dubenį su tešla ant palangės uždengdami drėgnu švariu rankšluostėliu. Kitu atveju galite dėti ant gyvatuko ar tiesiog būkite išradinga ir suraskite šiltą vietelę be pinigų švaistymo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą