Sparčiai atkeliaujanti vasara ne tik sukelia energijų bangas ir priklijuoja šypsenas prie veidų, bet ir skatina rinktis šviežesnius, kvapnesnius produktus, kurių su laiku vis gausėja. Kiekvienos įsibėgėjančios (ir jau senbūvės) namų šeimininkės tikslas pavsarį - užsiauginti savo prieskonių darželį-palangę-balkoną. Nesvarbu kaip pavadinsi, svarbu, kad įvairovė ir kvapai čia nustelbtų net užkietėjusį pusfabrikačių vartojimo čempioną.
Susikurti mažą darželį galima bet kur. Tam nereikia turėti sodybos, kaimo trobelės su daželiu ar galinio kiemo. Užtenka paprasčiausios palangės, o jeigu ir pastarosios aplinkui nematyti, įvairiausi sprendimai galimi pasitelkus vaizduotę... Mano darželyje visuomet yra baziliko. Šį prieskonį dievinu, nes man jis primena šviežios picos kvapą, taipogi, beprotiškai mėgstu pesto padažą, kuris man yra nepamainomas padažas sumuštiniams, salotoms ar kur kitur. Be abejo, auginu ir petražoles. Šis stebuklas man primena gaivias vasariškas dienas pas močiutę... Bandžiau šį pavasarį pasisėti ir lapinių kopūstų, bet pastariesiems turbūt londonietiškas oras ne itin patinka, stebiu ir laukiu kas bus toliau. Mažutis indelis su mėta taip pat puikuojasi gražiais ir tvirtais lapeliais, kaip ir visametė pipirnė, kurios vis auginu ir auginu, nes salotoms tinka kuo puikiausiai. Dar noriu būtinai pasisodinti krapų, kad lietuviškiems šaltibarščiais per didžiuosius karščius pirkti nereikėtų.
Kai tik nusiperkate sėklų, geriausia jas sudaiginti mažuose indeliuose. Ir tik nebandykite jų pirkti kokiose sodo ir daržo prekių krautuvėsę! Puikiausias daigyklas galima pasidaryti iš kiaušinių dėklo (vėliau net nereikia daigelių iš indelio išimti, galima atskyrus vieną kaušelį nuo kito taip ir sudėti į žemę, tik gerai sulieti vandeniu ir pastatyti gerai saulės apšviestoje vietoje, kad nepradėtų pūti ar pelyti).
Visos žolelės kuo puikiausiai tinka tiek šviežiam naudojimui (arbatoms, salotoms, kepsniams), tiek džiovinimui ir atsargų ruošimui žiemai).
Taigi pasitelkite vaizduotę ir puoškite palanges žolelėmis!